Mi a közös a tűzvédelmi szabályzatban és a HACCP tanúsítványban?

Röviden az, hogy sokaknak mindkettő kötelező. HACCP dokumentáció szükséges mindenkinek, aki valamilyen módon élelmiszerrel foglalkozik: előállít, szállít, tárol, elad. Tűzvédelmi előírások mindenkire vonatkoznak, de eltérő kockázati jellegűek miatt a konkrétan betartandó szabályok eltérnek.

Egyetlen HACCP jogszabály nem létezik, az élelmiszer-biztonság kérdéskörét több hazai és nemzetközi szabály tárgyalja. Minden élelmiszeripari tevékenység ehhez kapcsolódó legfontosabb alapdokumentuma az Élelmiszerkönyv, ami az egyes élelmiszertípusok és alapanyagok szerint tárgyalja a kötelezően betartandó jelölési és feldolgozási irányelveket. Nem egy egyszeri adminisztrációs feladatról van szó, HACCP ellenőrzés és felülvizsgálat legalább évente, de minden technológiai váltásnál szükséges lehet.

Az élelmiszerrel dolgozó üzemekben jellemzően magas a tűz kockázata, illetve más szabályozási körülmények alapján is azon tevékenységek közé sorolhatóak, ahol szigorú tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelni. Akárcsak az élelmiszer-biztonság esetében, itt sem egyetlen jogszabály előírásait szükséges teljesíteni hanem több rendeletet és törvényt együttesen.

Tűzvédelmi szabályzatot kell készítenie minden 5 főnél több munkavállalóval rendelkező vállalkozásnak, illetve azoknak, akik 50 fő befogadására alkalmas helyiséget üzemeltetnek. A magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű egységekben és szálláshelyeken is szükséges a terv elkészítése. A szabályzathoz kapcsolódóan tűzriadó tervet is kell készíteni, de ez olyan egységek számára is kötelező lehet, akiknek a teljes szabályzat megalkotása nem az.

Mindenhol rendelkezésre kell állnia tűzoltó készüléknek, amit rendszeresen karban is kell tartani. A kötelező karbantartási időnek szerepelnie kell a készüléken. Minden munkáltató köteles tűzvédelmi oktatást tartani alkalmazottai számára. A tűzvédelmi rendelkezéseket rendszeresen felül kell vizsgálni és aktualizálni szükséges a tényleges adottságokhoz és változó jogi környezethez.

Korábbi bejegyzések: