Milyen tevékenység esetén van szükség HACCP rendszerre?

A HACCP egy nemzetközileg elismert és használt fogyasztóvédelmi és minőségbiztosítási rendszer, aminek célja az élelmiszer-biztonság garantálása. A HACCP tárgykörébe tartozó veszélyelemzés megvizsgálja a vállalkozás által alkalmazott eljárások összességét. A rendszer kiépítése után rendszeres felülvizsgálatok szükségesek, különösen ha technológiaváltás következett be vagy a felhasznált alapanyagok cserélődtek. A HACCP általában elválaszthatatlan a munkavédelmi szabályzat elemeitől, hiszen az abban is szereplő védőeszköz használata egyszerre szolgálhatja a munkavállaló és a fogyasztó biztonságát. A HACCP készítés árak összehasonlítása során ezért mindig vegyük figyelembe, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz az ajánlat. A következőkben megnézzük, hogy milyen tevékenység folytatása esetén szükséges HACCP rendszer kiépítése.

Minden olyan tevékenység során szükséges HACCP, ami az élelmiszerek előállításával kapcsolatos. A 2008. évi XLVI. törvény pontosan meghatározza, mikor van erre szükség. HACCP kötelező az alábbi tevékenység esetén:

  • élelmiszer termelése, előállítása, szállítása, tárolása és forgalomba hozatala
  • mindennemű borászati tevékenység
  • vadon élő növények gyűjtése
  • halászat és vadászat, a kifogott, elejtett vad szállítása és feldolgozása
  • élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítása
  • az élelmiszer-, takarmány és élőállat-szállító járművek használata, tisztítása
  • minden állattartással kapcsolatos tevékenység
  • minden növénytermesztéssel kapcsolatos tevékenység
  • takarmány előállítása, szállítása vagy adagolásához szükséges gépekkel kapcsolatos tevékenységek
  • növényvédő szer előállítása, szállítása vagy annak használatához szükséges gépekkel kapcsolatos tevékenységek
  • élelmiszerlánc-eseményekkel összefüggő tájékoztatás
  • kedvtelésből tartott állatok állategészségügyi, járványügyi felügyelete

Fontos azt is kiemelni, hogy mire nem terjed ki a HACCP kötelezettség. Bármelyik fenti tevékenység magánfogyasztásra történő, nem üzletszerű űzése esetén nem szükséges HACCP tanúsítványt beszereznünk. Tehát ha magunknak termelünk fűszernövényeket, vagy van néhány tojást adó baromfink, akkor önmagában az élelmiszer előállítás ténye miatt nem szükséges hivatalos papírokkal bíbelődnünk.