Kinek kötelező a HACCP rendszer kiépítése?

HACCP rendszer működtetése kötelező mind az élelmiszer előállítással, gyártással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:
 
• élelmiszergyártók, élelmiszeripari üzemek
• élelmiszeripari logisztikai vállalkozások (raktárak, disztribútorok)
• élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők (klasszikus sarki kis boltok is)
• büfék, mozgó boltok, food truckok
• éttermek, bisztrók, meleg konyhák
• vendéglátó és közétkeztető vállalkozások.
 
Röviden, ha Ön készít, forgalmaz, tárol, szállít, előállít vagy élelmiszert gyárt, akkor kötelező rendelkeznie naprakész, veszélyelemzést tartalmazó, helyszínre szabott HACCP-vel. A hozzákapcsolódó oktatásnak meg kell történnie rendszeresen, a NÉBIH ajánlások szerint évente. Amennyiben tőlünk rendeli meg a szolgáltatást, úgy ez a csomag ajánlatunk része, hogy igazolni tudja aláírásunkkal, hogy megtörtént a dolgozóinál az oktatást.

Az élelmiszeripari vállalkozásoknak meg kell felelniük valamennyi Európai Uniós és magyar jogszabálynak is. Többek között ilyen például a higiéniai ellenőrzés, a hűtőlánc alkalmazása és fenntartása és a HACCP alapelveik alkalmazása is.

HACCP kézikönyv: ez maga a teljes dokumentáció, amely tartalmazza az adott vállalkozás általános követelményeit, felelőseit, kritikus pontjait, technológiai leírását, szabályait, az egyes veszélyelemzéseket, jó gyakorlatokat.

haccp-keszítés02

Az engedélyeztetés alkalmával Öntől minden esetben el fogja kérni az illetékes kormányhivatal (állategészségügy) a HACCP dokumentációt. Ebben szerepelnie kell a teljes folyamatnak, veszélyelemzésnek, technológiáknak…stb. Ezt javasolt tapasztalt szakemberre bízni, hogy a hatóságnak is megfeleljen. A későbbiekben ezzel csak annyi feladata lesz, amennyit a jogszabály előír, igyekszünk Önről levenni a felesleges adminisztrációs terhet! A dolgozóit évente kötelező oktatni, az új belépőket 30 napon belül kell képzésben részesítenie, erre is van rugalmas megoldásunk.

Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?

1. Lejárt, egy évnél régebbi, de a dokumentum a helyszínre adaptált
2. Átalakítás volt az üzemben
3. Megváltozott a termékkör / technológia
4. Új tulajdonosa lett az egységnek / üzemeltető váltás történt
5. Ha a hatóság külön kéri (pl. nem helyszínre szabott, hiba van benne…stb.)

Ingyenes Telefonos Konzultáció!

Szolgáltatásaink

HACCP Készítése | Kiépítése | Auditálás | Felülvizsgálat | Tanúsítvány | Intézkedési Terv

Új Üzlet Nyitása

Hasznos információk étterem vagy üzlet nyitásához! Kinek kötelező a HACCP rendszer?

Áraink

Részletes árainkért, egyéni kedvezményekért keressen meg minket!

Ajánlatkérés

HACCP-vel kapcsolatos ajánlatkérésére, 4 órán belül válaszolunk, vagy visszahívjuk!