Ahhoz, hogy vállalkozása a jogszabályi előírásoknak megfelelően működjön, szüksége lesz munkavédelmi szabályzatra, oktatásra, különböző dokumentációkra, attól függően, hogy milyen jellegű és mekkora méretű a cég. A munkáltató, tehát Ön, köteles a munkát a munkavédelmi követelmények figyelembevételével megszervezni és irányítani, a munkavállaló részére a szükséges utasításokat és tájékoztatást megadni. Ebben tudunk mi Önnek segíteni! 

Pár pontban összefoglaljuk, mi az Ön kötelessége:

– munkavédelmi tevékenység megszervezése
– gondoskodni az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéről
– elkészíttetni szakemberrel az oktatási anyagot, Munkavédelmi Szabályzatot, vegyi anyagok kockázatértékelését
– meg kell határozni az egyéni védőeszközöket – juttatási rendet, adott esetben oktatást tartani, ebben természetesen állunk a rendelkezésére!

munkavedelem-haccp

Ingyenes Telefonos Konzultáció!

Szolgáltatásaink

HACCP Készítése | Kiépítése | Auditálás | Felülvizsgálat | Tanúsítvány | Intézkedési Terv

Új Üzlet Nyitása

Hasznos információk étterem vagy üzlet nyitásához! Kinek kötelező a HACCP rendszer?

Áraink

Részletes árainkért, egyéni kedvezményekért keressen meg minket!

Ajánlatkérés

HACCP-vel kapcsolatos ajánlatkérésére, 4 órán belül válaszolunk, vagy visszahívjuk!

 

Munkavédelmi szabályzat: ne próbáljunk vállalkozni nélküle

A munkavédelmi szabályzat elengedhetetlen eleme rengeteg vállalkozásnak. Ez így van Magyarországon, az Európai Unióban és a fejlett világban gyakorlatilag mindenhol hasonló szabályozás létezik. Hiszen a biztonságos munkavégzés elengedhetetlen ahhoz, hogy valami hosszú időn át, megbízhatóan működhessen.

A munkavédelem témaköréréől azonban nem elég, ha a cégvezető vagy vezetői mindent tudnak, kell, hogy az oktatás biztosítása is megtörténjen, amely szintén a munkáltató felelőssége.

A jogszabályok, akár szeretjük őket, akár nem, akár túl bürokratikusak, akár nem, egy hosszútávú, magára adó vállalkozásnak meg kell felelnie neki. Ez elsőre lehet, hogy egy mély sóhajtást vált ki belőlünk, de ne felejtsük el, hogy ezek a szabályok, egy ilyen szabályzat nem önmagáért lett kialakítva, hanem azért, hogy megvédjen minket az olyan esetekben, amelyekre nem szeretünk általában gondolni.

Gondoljunk csak a tűzvédelem témakörére: egyikünk sem akar hirtelen úgy találnia magát, hogy a vállalkozásában tűz üt ki vagy más tűzvédelmi gond kerülne elő. De ez egy olyan eset, amelyet száz százalékban, teljes egészében nem lehet kizárni, hogy valamikor ez történik meg. Mint tudjuk, egy vállalkozónak mindenre fel kell, hogy készüljön. De ez nemcsak egy alternatív üzleti tanács, hanem jogszabályi előírás is. Ennek pedig része egy egyéni kockázatértékelés, magának a munkavédelmi szabályzatnak az elkészítése, és a veszélyeztető eshetőségeket.

Ne felejtsük el tehát, hogy vállalkozóként nagyon sok akadállyal kell megküzdenünk és hosszú át áll előttünk. Egyes kihívások inkább adminisztratívak, mások emberi problémák vagy konfliktusok, egyesek pedig egyenesen bürokratikusak. Könnyű elsőre a teljesen munkavédelem témakörét gondolatban betenni egy fiókba az ÁFA visszaigénylések és a bérszámfejtés mellé, de ne feledjük el, hogy itt szó szerint életről és halálról van szó, ha, ne adj isten, valós veszélyre kerülne a sor.

Néhány egyszerű mondatban hadd magyarázzuk el, hogy mi is a feladatunk, vagyis kötelességünk a munkavédelemmel kapcsolatban:

  • az egyéni védőeszközök meghatározása,
  • el kell készíttetni a vegyi anyagok kockázati értékelését, a már említett Munkavédelmi Szabályzatot, és az oktatási anyagot,
  • meg kell szervezni a munkavédelmi tevékenységet,
  • biztosítani kell a biztonságos munkavégzést az alkalmazottaknak és alvállalkozóknak.