Kérésére HACCP rendszerét a helyszínen megerősítjük, illetve ha kell módosítjuk.A minőségirányítási rendszer auditálása, valamint a rendszer működtetésének jóváhagyása során ellenőrzik, hogy:

  • A minőségirányítási rendszer dokumentációja a vonatkozó minőségirányítási rendszer elvárásait és a vállalati minőségirányítási célokat kielégíti-e
  • A minőségirányítási rendszer tevékenységei megfelelnek-e a rendszerépítés során kialakított eljárásoknak (mint a tervezés során megfogalmazott céloknak), azaz a működésmód a leírtak szerint történik-e;
  • Az eljárásokat, tevékenységeket, ellenőrzéseket hatékonyan hajtják-e végre.

Mivel a minőségirányítási rendszernek folyamatosan reagálni kell külső és belső környezetének változásaira, a rendszer megfelelőségének felülvizsgálata is – a változások szerint – rendszeres vagy folyamatos tevékenység. A rendszeresen ismétlődő belső auditok keretében igazolni kell a rendszer-változtatások hatékonyságát is.

haccp-tanusitvany

Ingyenes Telefonos Konzultáció!

Szolgáltatásaink

HACCP Készítése | Kiépítése | Auditálás | Felülvizsgálat | Tanúsítvány | Intézkedési Terv

Új Üzlet Nyitása

Hasznos információk étterem vagy üzlet nyitásához! Kinek kötelező a HACCP rendszer?

Áraink

Részletes árainkért, egyéni kedvezményekért keressen meg minket!

Ajánlatkérés

HACCP-vel kapcsolatos ajánlatkérésére, 4 órán belül válaszolunk, vagy visszahívjuk!

 

HACCP ellenőrzés: ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Már egyre többen gondolják azt a világon, hogy a HACCP rendszer a legjobb módszer az élelmiszerminőség biztosítására, akár részben, akár teljes egészében. A trend egyértelműen az Egyesült Államokban nyert teret először, az 1970-as létrejött után az 1980-as évektől kezdve egészen napjainkig. Magyarországon már a 90-es évek végén léteznek olyan rendeletek, amelyek ma a HACCP jogszabályok közé sorolhatók, és a rendszer hazánk uniós csatlakozásával nagy löketet vett, így jelenleg nemcsak több mint egy tucat magyar, de közel fél tucat komplex európai uniós jogszabály is a HACCP rendszer létét szolgálja, bizonyos tekintetben.

Ha rendelkezünk HACCP rendszerrel, ezt nem szabad „csak úgy hagyni”, azt remélve, hogy a világmindenség végéig pontosan azokat az eredményeket produkálja a vállalkozásunk, mint az első dokumentáció pillanatában. A HACCP ellenőrzés része kell, hogy legyen a hosszabb távú gondolkodásnak, ha akarom, hosszú távú rutinnak.

Hogyan zajlik egy HACCP auditálás és mi történik egy ilyen ellenőrzés keretein belül? Nézzük.

Az ellenőrzés egyik kulcspontja az, hogy megállapítsa, hogy a HACCP rendszer dokumentációja valóban kielégíti-e a vállalat minőségirányításai céljait.

A másik kulcsfázis annak a megállapítása, hogy a rendszer kiépítése során kialakított eljárásoknak (ilyenek többek között a tervezés során megfogalmazott célok) megfelelnek-e a szisztémánk tevékenységei.

És végül, de nem utolsósorban, annak a vizsgálata, hogy a tevékenységeket, eljárásokat és magukat az ellenőrzéseket mennyire hatékonyan hajtják végre. Ez az a pont, amelyet nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Hiszen hiába van egy tökéletes keretrendszerünk, ha a benne, a valóságban megtörténő, véghezvitt tevékenységek nincsenek optimalizálva, jól kihasználva stb.

Egy minőségirányítási rendszer (sajnos?) nem arról szól, hogy valamit képesek vagyunk bebetonozni. A rendkívül gyorsan (és folyamatosan gyorsuló ütemben) változó világunkban a reakció és a gyorsasága kulcsfontosságú. Ezért is fontos a rendszeres felülvizsgálata mind a rendszer működésének, mind az adott vállalat szerinti alapelveinek, megfelelőségének is. A sokszor megismételt auditok során a rendszerváltoztatások hatékonysága is előkerül, mint vizsgálati téma.