Ingyenes formanyomtatványok

A HACCP tervben meghatározott kritikus pontokra ellenőrző lapokat, nyomtatványokat, különböző mellékleteket kell vezetni, melyet meg kell őrizni, és esetleges hatósági szemlén bemutatni. Ezek azok a dokumentumok, amelyet a hatóság mindig ellenőriz, elkér. Ezzel tudja a vállalkozó igazolni azt, hogy az egyes technológiai folyamatok során fellépő veszélyeket kontrollálja, vagyis kézbentartja és az esetleges nem megfelelősségek alkalmával be is avatkozik a rendszerbe, hogy az élelmiszerbiztonság ne sérüljön. Ezek a lapok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy azt mondjuk rendelkezünk HACCP-vel. Szükség van még a HACCP kézikönyvre és a HACCP tervre is, amely tartalmazza a döntési fa alapján meghatározott CCP-ket és az egyes folyamat leírásokat is. 

Letölthető formanyomtatvány minták (a többiért, ill. a részletekért érdeklődjön telefonon, vagy e-mailben):

Ingyenes Telefonos Konzultáció!

 

HACCP Kézikönyv Letöltés: formanyomtatványok ingyenesen

A HACCP-rendszer nagyon szerteágazó, és az ereje abban rejlik, hogy az élelmiszer útját igyekszik lefedni a terméstől kezdve egészen az étkezésig. Ahhoz, hogy ennek a komplex rendszernek meg tudjon felelni vállalkozásunk, többek között nem kis papírmunkán át vezet az út.

A HACCP dokumentáció elkészítése minden egyes magyarországi élelmiszeripari vállalkozásnak kötelező (az éttermek, büfék nyilvánvaló példák, de „nem menekülnek” a szállítók, tározók, mozgóboltok, tejüzemek stb. sem), de amikor ez megtörténik, nem dőlhetünk hátra és nem gondolhatjuk, hogy ez egy életre meg van oldva.

Mivel a HACCP-rendszer lényege, hogy folyamatosan biztosítsa az élelmiszerek minőségét, nem igazán meglepő, hogy évente (vagy technológiai változás, cég-, esetleg üzemeltetőváltás esetén) meg kell újítani az engedélyt.

A „nagy”, szakértők (felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmiszeripari mérnökök) által elkészített HACCP dokumentumok még nem teljesen minden, amire szükségünk van. Az egyedileg meghatározott kritikus pontokra (a HACCP jelentése magyarul: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok), nyomtatványokat, mellékleteket, ellenőrzéseket kell vezetni, amelyeket kötelező megőrizni. Ha ne adj Isten, arra kerülne a sor, hogy egy hatósági ellenőrzést „kapunk”, akkor ezeket a nyomtatványokat, ellenőrző lapokat stb. be kell tudni mutatnunk.

Így ezek a kulcsfontosságú HACCP nyomtatványok nem felejtődhetnek el. Szerencsére ezeket bármikor le lehet tölteni a https://haccp-tanusitvany.hu/haccp-formanyomtatvanyok/ weboldalról, ingyenesen. A négy jelenleg elérhető nyomtatvány a Takarítási napló, a Hűtő napló, az Allergén Tájékoztató és a Különengedély kérelem.

Ezeket összerakva egy kvázi HACCP kézikönyv letöltés lehetőségünk van, ingyenesen. Ezek a HACCP minta dokumentumok nagyon megkönnyíthetik az életünket később.

Hogy pontosan mely dokumentumokra lesz szükségünk, az kiderül közvetett módon a vállalkozásunk jellegéből és közvetlenül a vállalkozás HACCP dokumentációjából.

Bár elsőre igen sok extra munkának tűnhet vezetni ezeket a nyomtatványokat, ellenőrző papírokat, mellékleteket, ne feledjük, hogy a HACCP-rendszer nem egy öncélú találmány, hanem azzal a nyilvánvaló szándékkal jött létre, hogy az asztalunkra kerülő élelmiszer minőségét biztosítsa, magasan tartsa. Talán a saját vállalkozásunkkal ez teher, de minden élelmiszer, amellyel „civilben” dolgunk van, részben emiatt a szigorú, de igazságos rendszernek köszönhetően éri el a magas minőséget.