Élelmiszerrel foglalkozó webáruházat alapítanék, szükségem van HACCP-re?

Természetesen és határozottan igen, élelmiszert forgalomba hozó webáruháznak szüksége van HACCP tanúsítványra. Ezt azért picit bővebben is kifejtjük, mert nem csak arról van szó, hogy még egy papírt nekünk be kell szereznünk.

A HACCP egy fogyasztóközpontú minőségbiztosítási rendszer, aminek célja, hogy az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozók a teljes élelmiszerlánc minden állomáshelyén tudják garantálni az élelmiszer biztonságát. Ehhez a HACCP rendszer több eszközt kínál. Az egyik legfontosabb a nyomon követhetőség, azaz bármely fogyasztásra szánt termék teljes életútja visszakövethető a termelőig. A rendszer alapját pedig a veszélyelemzés és a kritikus ellenőrzési pontok adják. A veszélyelemzés során megállapítják, hogy az élelmiszer-láncban milyen veszélyek léphetnek fel adott termék kapcsán és ezen veszélyek bekövetkezésére mekkora esély van és az milyen mértékben okozhatnak problémát a fogyasztónak. A kritikus ellenőrzési pontok azon helyek, ahol a veszélyek bekövetkezését megfelelő szabályok betartásával meg lehet előzni, így ezen szabályok betartásának ellenőrzése végső soron garantálja az élelmiszer fogyaszthatóságát, biztonságát.

Tehát ha élelmiszerrel foglalkozó webáruházunk van, akkor szükségünk van HACCP előírásra. Sőt, ha a logisztikát kiszervezzük, vagy a szállítást partnerrel (futárral) oldjuk meg, akkor nekik is szükségük lehet a dokumentációra. Nem érdemes kockáztatni, mert egy HACCP ellenőrzés komoly bírságot vonhat maga után. Nem teljesen véletlen az, hogy a legtöbb online élelmiszerbolt saját flottával oldja meg a kiszállítást, hogy élelmiszer-biztonság szempontjából saját felügyelete alatt tudja tartani a teljes folyamatot. Nem mindegy az sem, hogy milyen élelmiszerről van szó. Egy előre csomagolt, speciális körülményeket nem igénylő termék online értékesítése jóval egyszerűbb, mint a friss zöldség, gyümölcs vagy hús forgalmazása. Ezért is érdemes szakértő tanácsadást kérnünk, mert könnyen lehet, hogy a halkonzerv e-kereskedelmét meg tudjuk oldani, miközben a friss vagy mélyhűtött halét nem.

Korábbi bejegyzések: