HACCP rögzíd mindent – a műszaki megoldásoktól a tálalásig

A HACCP az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások számára kötelező, a fogyasztók számára az élelmiszer-biztonságot szavatoló rendszer. Az elnevezés egy mozaikszó, az angol Hazard Analysis and Critical Control Points kifejezés rövidítése. Magyarul ez annyit tesz, hogy veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. A HACCP rendszer kidolgozása közben megvizsgáljuk milyen veszélyek állnak fent az élelmiszer-biztonság szempontjából és mik azok a pontok, ahol beavatkozás vagy ellenőrzés szükséges azért, hogy a fogyasztó biztos lehessen abban, hogy a termék egészségére nem ártalmas.

A minőségbiztosítási rendszer teljes körű, az a műszaki adottságokat és az alkalmazottakat illetően is tartalmaz előírásokat. Foglalkozik az élelmiszerek átvételével, tárolásával, feldolgozásával és értékesítésével is, minden tevékenységnél elemezve a műszaki és technológiai lépéseket és a munkavállalók helyes magatartását a folyamatban. A cél az, hogy egy nyomon követhető és ellenőrizhető folyamat jöjjön létre, amiben az élelmiszer-biztonság mindvégig garantálható.

A HACCP rendszer kiépítése, betartatása és rendszeres felülvizsgálata a vállalkozás felelősségi körébe tartozik. Neki kell gondoskodnia arról, hogy az minden jogszabálynak megfelel, minden műszaki paramétert kielégít és a munkavállalók oktatása is megtörtént. Az, hogy ez a vállalkozás felelőssége helyes, de nem azonos azzal, hogy saját magának kell elvégeznie ezeket a tevékenységeket.

A HACCP Budapest összes kerületében, de az ország egész területén elérhető független szolgáltatókon keresztül is. Helyszíni szemle, tanácsadás és a teljes dokumentáció valamint igény esetén a szükséges oktatás is megrendelhető a szakosodott szolgáltatóktól. Ez nem csak terhet vesz le a vállalkozásokról, de egy független szakértő könnyebben találja meg a vállalkozás ügymenetében azokat a pontokat, ahol változtatnia, akár szigorítania, akár egyszerűsítenie kellene.

A HACCP nem pusztán kötelező nyűg, hanem felelősségvállalás is munkánk minősége és fogyasztóink egészsége iránt.

Korábbi bejegyzések: