Mennyibe kerül a HACCP dokumentáció elkészítése

A HACCP rendszer garantálja az élelmiszer-biztonságot a termeléstől a fogyasztóig, így minden vállalkozónak szükséges, aki valamilyen módon élelmiszer előállítással, feldolgozással, logisztikával vagy forgalmazással foglalkozik. A HACCP feltárja az élelmiszer-biztonság és higiénia szempontjából kritikus beavatkozási pontokat, ahol megfelelő folyamatok követésével megelőzhetőek a problémák. A rendszer munkavédelmi előírásokat is tartalmaz és megadja a követendő utat, ha az ellenőrzés folyamán valamilyen hibát észlelünk. A HACCP rendszer szakszerű kidolgozása és a törvényi szabályozásoknak megfelelő HACCP nyomtatványok kiállítása összetett feladat. A hiányos, nem megfelelő rendszer veszélyezteti fogyasztóinkat és hatósági ellenőrzés folyamán büntetést vagy akár az üzlet bezárását is okozhatja.

A HACCP árak kapcsán érdemes alaposan tájékozódni olyan szolgáltatóknál, akik a terv és a dokumentáció esetében is megfelelő referenciákkal rendelkeznek. A szakszerű tanácsadás során pontos képet kell kapnunk arról, hogy az adott ajánlat részletesen mit tartalmaz a HACCP készítéssel kapcsolatban. A HACCP készítés árak jelentősen eltérhetnek egymástól és a szolgáltatások tartalma sem feltétlenül azonos. Az alábbiakban adunk némi támpontot, hogy mi számít reális és jó árnak a mai magyar piacon. A konkrét ajánlat általában az alább felsorolt elemekből többet egyszerre tartalmaz.

Egy komplex munkavédelmi csomag, ami kockázatelemzéseket, szabályzatokat és ezekhez kapcsolódó oktatást tartalmaz 25. 000 – 30. 000 forint között érhető el. A HACCP engedélyek megszerzésekor szintén ehhez hasonló összeggel számolhatunk (25. 000 forint). HACCP tanácsadás, allergén tájékoztató és dokumentáció készítésének díja nagyságrendileg 15. 000 – 20. 000 forint között várható, míg egy önellenőrzési terv készítése vagy egy HACCP felülvizsgálat körülbelül 10. 000 forint. További kockázatelemzések, tűzvédelmi szabályzat készítése esetenként 10. 000 – 20. 000 forint közötti költséget jelent. A fentieken túl a legtöbb szolgáltató kiegészítő szolgáltatásokat (hatósági szabályoknak megfelelő címkézés, oktatások stb. ) is kínál, aminek díja az üzlet méretének és jellegének függvényében változhat. A szakszerű rendszer kiépítése mindig olcsóbb, mint a hiányából keletkező kár és büntetés mértéke.