Mindenki tudja, mi a HACCP jelentése pontosan?

A HACCP rendszer hazánkban is egyre elterjedtebb: rengeteg embernek kötelező kiépíteni HACCP rendszert és HACCP engedélyeket beszerezni. Gyakorlatilag mindenkinek, aki élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozást indít, menedzsel, kötelező a HACCP rendszer alapján üzemeltetni a vállalatát. Többek között ilyenek az élelmiszer kereskedők (a vegyesboltoktól kezdve a húsboltok és a zöldségeseken át mindenféle boltokig és a kis- és nagykereskedések), az üzemek (mindenki, aki élelmiszerrel, többek között csomagolással és élelmiszer-gyártással foglalkozik), és vendéglátó egységek (pékségek, fagyizók, üzemi konyhák, cukrászdák, pizzázók, büfékocsik, italboltok, bárok, pub-ok, kocsmák, pizzázók, vendéglők, éttermek stb.). De a HACCP jelentése még akár azoknak sem mindig egyértelmű, akik a rendszert kiépíttetik és üzemeltetik. Nézzük meg, mi is a HACCP jelentése pontosan.

Mindenki tudja, mi a HACCP jelentése pontosan?

A HACCP jelentése komplexebb, mint elsőre hinné az ember: ez a Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) nevet viseli, amely egy látásmód az élelmiszerbiztonság elérésére a földtől az asztalig.

A HACCP engedély ára is fontos része az egyenletnek: szerencsére nem kell óriási összegekre gondolni: a HACCP rendszer kiépítése a helyszínen (vagy telefonos felméréssel) néhány tízezres nagyságrendben mozog, még üzemeknél is. Természetesen ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy Magyarország vagy a régió legnagyobb gyáraiban mindössze ennyibe kerül a teljes engedélyeztetés, de kisebb egységeknél (Egyszerű kereskedelmi egységek, Vegyesboltok, ABC-k, 50 fő alatti befogadó képességű vendéglátók, kisebb üzemek) esetében ezek reális árak.

Ezzel azonban a folyamat nem él majd örökké: a felülvizsgálat sincs ingyen, igaz, a kiépítés áránál alacsonyabb összegbe kerül. A telefonos felmérés ebben az esetben is valamelyest kedvezőbb árú szokott lenni. Egyes esetekben van lehetőség önellenőrzésre, ezt megérheti azzal a vállalkozással elvégeztetni, amelyik a kiépítést és a felülvizsgálatot is vállalta.

Fontos azt is tudni, hogy a HACCP rendszer rendeltetésszerű használatának részei a HACCP nyomtatványok is és ezek vezetése (a meghatározott kritikus pontok ellenőrző lapjai mellett). Egy ellenőrzés során ezek vezetésének hiánya sokba kerülhet. Erről sem szabad megfeledkezni.

Bár ez csak extra bürokráciának tűnik, a biztonságot soha nem szabad félvállról venni és jobb félni, mint megijedni. Vagy ahogy az angol nyelvű mondás tartja, better safe than sorry (szó szerint: jobb biztosra menni, mint később sajnálkozni).