Miért fontos a HACCP rendszer a logisztikában?

A jó higiénia iránti igény nagyobb és aktuálisabb, mint valaha. Most minden szektorban nyomást gyakorolnak arra, hogy társadalmunk mielőbb vírusmentes legyen. Emiatt a higiéniai előírásokat rengeteg helyen szigorította a kormány, például az egészségügy és az oktatás mellett a szállítmányozásban is. Az élelmiszeriparban is megnőtt a higiéniai előírások iránti igény. Ehhez nagyban hozzájárul a már régóta létező HACCP rendszer is. De hogyan biztosítható, hogy egy logisztikai folyamat is megfeleljen a HACCP rendszer által támasztott követelményeknek is?

Miért fontos a HACCP rendszer a logisztikában?
Miért fontos a HACCP rendszer a logisztikában?

HACCP jelentése

A HACCP higiéniai kódot eredetileg a NASA fejlesztette ki, és a Hazard Analysis Critical Control Points rövidítése. Annak érdekében, hogy a NASA űrhajósait megóvják az ételmérgezéstől, útmutatásokra volt szükség a biztonságos élelmiszerek ellátásához. Ezeket az irányelveket a HACCP 7 alapelvének nevezték. Később az űrutazás kódját továbbfejlesztették más ágazatokban, például a vendéglátóiparban és az egészségügyi intézményekben. A HACCP jelentése tehát az élelmiszerbiztonság kritikus ellenőrzési pontjaira vonatkozó kockázatelemzés, és szerepelnie kell egy tervben, amelyet mindig annak a feladata elkészíteni, akinek a szervezete az élelmiszeriparban tevékenykedik.

HACCP tanúsítvány

A HACCP-tanúsítvány vagy HACCP nyomtatványok főként a vendéglátó személyzetnél alkalmazzandó dokumentumok. Azt jelzik, hogy egy személy alkalmas-e a romlandó élelmiszerek és italok kezelésére, és ezeket a szabályokat a gyakorlatban is alkalmazni tudja. Egy ilyen komplett HACCP engedély ára több dologtól is függ, többek között a folyamatok bonyolultságától, egészen a konyha méretéig.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan is értelmezhető a HACCP rendszer szerepe a logisztikában.

A szennyeződések előfordulása a legnagyobb bűnös az élelmiszer-szállítások félrecsúszásában. Amikor például egy holland burgonyatermelő Afrikába akarja szállítani termékét, a legnagyobb kihívás a minőség megőrzése. A burgonyának gyakorlatilag ugyanolyan állapotban kell megérkeznie rendeltetési helyére. Ehhez hozzájárul a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat lehetővé tevő csomagolás. De a rakomány megfelelő lezárása is biztosítja, hogy a tartálykocsit vagy a konténert ne nyissák ki. Ez lehetővé teszi, hogy kizárja az útközbeni szennyeződések előfordulását. Az utazás során naplót kell vezetni a hőmérsékletről is, de annak ismerete is fontos, hogy például a pecsét megfelel-e a vámkövetelményeknek, szintén kulcsfontosságú lehet az élelmiszerszállításban. Természetesen senki nem akarja, hogy a fuvar leálljon, és a szállítási folyamat elhúzódjon. Érthető, hogy a logisztikai folyamat egyes részei a gyártási folyamat szokásos gondozása mellett pótcselekvésnek tűnnek. De ha a logisztikai folyamat nincs megfelelően lekerekítve, csalás vagy szennyeződés fordulhat elő, és minden erőfeszítés hiábavaló lesz.