Miért fontos a munkavédelmi utasítás

Vállalatunk munkavédelmi szabályait, követelményeit áttekinthető formában tartalmazó egységes dokumentum a munkavédelmi utasítás. A munkavédelmi szabályzat célja, hogy minden munkavállaló tisztában legyen tevékenységének irányelveivel és biztonságos munkavégzésének követelményeivel.

A munkavédelmi utasítás tartalmát törvények és rendeletek szabályozzák, így elkészítésével érdemes szakembert megbízni. Az utasítás többek között kitér a munkakörnyezetre, a dolgozók munkavégzésének ideje alatt egészségüket megőrző eszközökre (védőfelszerelések, tisztálkodási és étkezési lehetőségek) és használatukra. Rögzíti a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjét. Meghatározza az általános és speciális helyzetekben tanúsítandó magatartást, a balesetek esetén követendő eljárásrendet. A munkavédelmi oktatások rendjére és a szükséges ellenőrzések módjára is tartalmaz szabályokat.

Felelősen gondolkodó vállalkozás a törvényi kötelezettségeken felül is törekszik a minél részletesebb kockázatértékelésre. (Élelmiszerrel foglalkozó cégek esetén az általános kockázatértékelés kiegészül a HACCP dokumentációval is.) A jó kockázatelemzés tartalmaz minden olyan kockázati tényezőt, a felhasznált alapanyagok, a munkafolyamat lépései és az eszközök tekintetében, amik baleseti kockázatot vagy hosszabb távon ártalmat jelenthetnek a dolgozók (vagy akár a környezet) számára. A dokumentum nem csak feltárja a kockázatokat, hanem cselekvési leírást tartalmaz arra nézve, hogyan lehet a lehető legalacsonyabbra csökkenteni a haváriák bekövetkezésének esélyét.

Mind a munkavédelmi szabályzat, mind a kockázatelemzés rendszeres felülvizsgálata szükséges minden olyan alkalommal, amikor a munkafolyamatokban, alapanyagokban, használt eszközökben változások állnak be. Ezen felül a rendelkezésre álló technológiák és tudásanyag is változhat, így a dokumentumok ellenőrzése időszakosan abban az esetben is szükségessé válhat, ha a folyamatok változatlanok maradtak. A dokumentumok hiánya, pontatlansága, felületessége vagy elavultsága munkavédelmi bírság alapját is jelenthetik.