A HACCP kötelező az élelmiszerrel dolgozó munkahelyeken. Ahhoz azonban, hogy az élelmiszer-biztonsági előírások érvényre juttatása sikeres legyen, több dolognak is megfelelően kell működni.
Az első lépés az, hogy a vállalat vezetése teljes mértékben elkötelezze magát az élelmiszer-biztonság iránt. Ez magában foglalja a szükséges erőforrások és munkaidő biztosítását a HACCP rendszer bevezetéséhez és fenntartásához. Az ő szemléletük az alapja a változásnak: megfelelő körülmények és munkavédelem nélkül nem várható el a dolgozók megfelelő szabálykövetése és magatartása.
A HACCP az élelmiszerlánc biztonságáért felel, de a fogyasztó érdekét tartja mindig fókuszában. Igaziból nem pusztán az előírásoknak kívánunk megfelelni, hanem saját ügyfélkörünk egészségét megóvni és számukra a lehető legbiztonságosabb szolgáltatást nyújtani. Ehhez érdemes profi csapatra bízni a veszélyelemzésen alapuló kritikus ellenőrzési pontok meghatározását és a hozzájuk kapcsolódó intézkedések kidolgozását. Alapos oktatás szükséges annak érdekében, hogy a dolgozók vállalhassák annak precíz működtetését. A HACCP részletes dokumentációval is jár. Folyamatábrák, listák, dokumentációs példák és HACCP igazolás minta is elérhető a legtöbb szakosodott vállalkozás honlapján, ezzel is segítve a folyamatok precíz kidolgozását és végrehajtását.
Amennyiben változás áll be az elvégzett feladatokban, új technológia kerül bevezetésre vagy cserélődnek az alapanyagok, akkor HACCP felülvizsgálat szükséges, ami során ismét ellenőrzésre kerül a teljes folyamat. Az audit meghatározott időközönként akkor is elvárás, ha nagyobb változás nem volt a folyamatban. Érdemes a HACCP-hez kapcsolódó folyamatokat, elvárásokat, teendőket és határértékeket állandóan elérhetővé tenni a dolgozók számára. A könnyebb érthetőség és ellenőrizhetőség érdekében ezt jellemzően folyamatábrával is segítik, amiben meghatározzák adott körülmények fennállta esetén a teendőket. Fontos, hogy minden dolgozó átérezze, hogy munkájának precizitásán múlik a fogyasztó egészsége.
Korábbi bejegyzések:
- Miért kell takarmány előállításához is HACCP dokumentáció?
- Minőségbiztosítási rendszer vagy nemzetközi irányelv, mi a Codex Alimentarius?
- Mi a közös a tűzvédelmi szabályzatban és a HACCP tanúsítványban?
- Élelmiszerrel foglalkozó webáruházat alapítanék, szükségem van HACCP-re?
- Technológiai leírások szerepe a HACCP során