A HACCP készítés elengedhetetlen minden élelmiszerrel foglalkozó hazai vállalkozás számára. A HACCP alapelvek betartása ugyanakkor nem pusztán jogszabályi előírás, hanem az élelmiszerlánc biztonságának garanciáját jelentő rendszer, aminek üzemeltetése éppúgy a fogyasztó, mint bármelyik szolgáltató érdeke is. A teljesen zárt, termelőtől a végső fogyasztásig vezetett HACCP rendszernek köszönhetően nem csak a fogyasztó tudhatja, hogy biztonságos élelmiszert fogyaszthat, de a lánc minden szereplője ez alapján bízhat abban, hogy az előtte a termékkel foglalkozók nem veszélyeztették az éleémiszer-biztonságot.
Egy külső szakértő felkérése a rendszer elkészítésére és felülvizsgálatára számtalan előnnyel jár. Egy tapasztalt szakember folyamatosan követi az aktuális előírásokat és azok változásait. Külső szemlélőként tud munkafolyamatainkra tekinte, elfogultságmentesen találja meg annak gyengébb pontjait. Segít abban, hogy a HACCP nyomtatványok kezelése érthető legyen, vezetésük pedig precíz.
A kötelező rendszer kialakítása több lépcsőből áll. A kidolgozás a higiénia és a technológia szempontjait és folyamatait egyaránt figyelmbe veszi. Lényege az, hogy megtalálja azokat a kritikus pontokat, ahol ellenőrzés és adott esetben beavatkozás szükséges ahhoz, hogy az élelmiszer-biztonság maximálisan fenntartható lehessen. Analizálja a teljes munkafolyamatot, feltárja a kockázatokat, ellenőrzési metódusokat és határértékeket állapít meg. Kidolgozza a cselekvési tervet azokra az esetekre is, ha valamelyik ellenőrzés rendellenességet talál.
A HACCP rendszer visszatérő módon felülvizsgálatra szorul. Új alapanyagok, technológiák, termékek és munkafolyamatok kerülhetnek bevezetésre, amik akkor is indokolják az esetleges változtatásokat, amikor a jogi környezet nem változik. Ezen változásokat a napi ügymenet közben jóval nehezebb belülről észlelni, így a külső szakértő bevonása emiatt is előnyös lehet. Szakosodott vállalkozások profi módon és kedvező áron vállalják át a HACCP-vel kapcsolatos minden szükséges teendő ellátását.