Az élelmiszeripar egyik legnagyobb felelőssége, hogy soha ne termeljen olyan élelmiszert, ami az emberek egészségére veszélyes. Ezért az élelmiszeripar több területén szintén alkalmazni kell a HACCP szabályait. Kiváló példa erre a szalmonella fertőzések elkerülése. A baromfiiparnak és a tojáskezelőknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy a baktériumcsökkentés és a minőségbiztosítás lánca ne szakadjon meg. Fontos a megfelelő munkavédelmi szabályzat kialakítása és annak betartása a feldolgozási lánc minden szakaszában.
A szalmonella több mint 2300 típusa ismert, de túlnyomórészt baromfitermékekben található meg, beleértve a friss héjas tojásokat és a nem pasztőrözött folyékony tojásokat. Az emberek szalmonellózist kaphatnak, ha szennyezett tojást, tojástermékeket, baromfit vagy nem megfelelően főzött hústermékeket fogyasztanak. A szalmonellózis klinikai tünetei 12-72 órával a szennyezett élelmiszer elfogyasztása után jelentkeznek, és közé tartozik az akut gyomor-bélhurut, láz, fejfájás, hasi görcsök, hányinger, hányás és hasmenés. A betegség súlyossága általában arányos a szervezetbe jutó organizmusok számával. Ezért minden olyan eljárás, amely csökkenti a szalmonella organizmusok számát az élelmiszerekben, csökkenti a szalmonellózis kockázatát.
A HACCP egy tudományosan megalapozott rendszer, amely azonosítja és felügyeli a kritikus ellenőrzési pontokat a teljes élelmiszerláncban a veszélyek csökkentése vagy kiküszöbölése érdekében. A megfelelő munkavédelmi szabályzat minta a HACCP rendszer hét lépésével foglalkozik a kockázatcsökkentés érdekében:
- Felméri a veszélyeket
- Azonosítja a veszélyes pontokat
- Meghatározza a kritikus értékeket
- Felügyeli a kritikus pontokat
- Korrekciós intézkedéseket tesz
- Nyilvántartási rendszert készít
- Ellenőrzi a HACCP rendszer működését
A fenti példában már maga a takarmány is egy ilyen veszélyes pont lehet. Ezért a HACCP rendszer kidolgozását a baromfifeldolgozás és tartás legelejétől kell kezdeni. A megfelelő HACCP igazolás ezért minden élelmiszeripari tevékenység kötelező velejárója. A HACCP terven kívül fontos még felkészülni és szabályozni az esetleges munkabaleset eljárások és szabályok összességét. A körültekintő szabályok kialakításával és betartásával elkerülhetőek a balesetek és a megbetegedések.