A HACCP egy minőségbiztosítási dokumentum, aminek megléte minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásnak szükséges, függetlenül attól, hogy az élelmiszer-lánc melyik állomásán tevékenykedik. A HACCP a fogyasztó egészségét szem előtt tartó rendszer, ami az alapanyag-termeléstől a szállításon és a tároláson át a készétel elkészültéig követi végig az élelmiszer útját. A jó HACCP dokumentáció teljes körű és követi az esetleges változásokat is a vállalkozás munkafolyamataiban vagy az előírási változásokban. Éppen ezért a HACCP rendszert rendszeresen ellenőrizni, frissíteni, felülvizsgálni szükséges.
Gyakran előfordul, hogy akár egy önellenőrzés, akár egy hatósági felszólítás miatt rövid határidővel kell változtatni a HACCP nyomtatványok tartalmán. Erre általában akkor van szükség, ha új termék került bevezetésre, a munkafolyamat változott és ezért a fogyasztók számára új lehetséges veszélyek léptek fel. Nem árt tudni, hogy a nemzetközi rendszer egyes elemei egész európai kitekintésben azonosak, de bizonyos kérdésekben a hazai szabályok szigorúbbak, mint a nemzetköziek.
Sokan megriadnak a dokumentáció készítésétől, noha erre szakosodott, profi vállalkozások segítségét is kérhetik, akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak. A HACCP készítés árak pedig ma már messze nem jelentenek hatalmas kiadást egy vállalkozás számára. A teljes dokumentáció, allergén tájékoztatóval, tanácsadással már 20 ezer forint alatt, egy felülvizsgálat akár 10 ezer forint alatt elérhető. Kérhetjük önellenőrző terv készítését, amivel évente magunk tudjuk elvégezni a törvényben is előírt feladatokat.
Új vállalkozásoknál kiszervezhetjük a hatósági engedélyek megszerzését és komplex munkavédelmi csomagot is vásárolhatunk. Kockázatelemzéssel, oktatással, teljes dokumentációval és minden szükséges engedéllyel sem százezres tétel a HACCP rendszer mindenre kiterjedő kiépítése. Nem csak egyszerűbb, hanem jóval hatékonyabb is az, ha nem magunk próbáljuk ezt a feladatot elvégezni, kérjünk segítséget és tanácsadást szakosodott, profi vállalkozásoktól. A rendszer kiépítése nem hónapok, sokkal inkább napok kérdése.
Korábbi bejegyzések:
- Az élelmiszerbiztonsági eljárások fontossága és a HACCP rendszerek
- A gyakorlat fontossága a HACCP betartásában és a higiéniai szabványok fenntartásában
- A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszere
- Miért fontosak a munkabiztonsági előírások a HACCP alkalmazása során?
- Állategészségügyi szabályok és a HACCP összefüggései