Új étterem, üzlet nyitásában segítség, ha tiszta a HACCP jelentése

A HACCP jelentése Hazard Analysis and Critical Control Points, azaz veszélyelemzés kritikus szabályozási pontokon. Mint rendszer, magában foglalja mindazokat az előírásokat, melyek betartásával lehetővé válik a biztonságos étkeztetés.

Új étterem, üzlet nyitásában segítség, ha tiszta a HACCP jelentése
Új étterem, üzlet nyitásában segítség, ha tiszta a HACCP jelentése

Bár úgy tűnhet, hogy a HACCP engedély kiadása egy olyan folyamat, amely önmagában nem jelent pluszt egy vendéglátóipari egységnek, mégis fontos, hiszen ma már Magyarországon megkerülhetetlen. Az, hogy létezik egy HACCP rendszer, éppen azt segíti elő, hogy a különböző éttermek, étkezést biztosító üzletek megfelelő higiéniai körülményekkel nyissanak meg, ezzel pedig emberek egészségét, életét védjük. HACCP .jelentése tehát értelmet nyer, ha megnézzük, mire is való maga a rendszer.

Amikor egy éttermet, üzletet nyitunk, amely üzemeltetésekor fizikai kapcsolatba kerül valamilyen formában élelmiszerekkel, vagy épp csak egy ilyen vállalkozás megnyitásának a tervezésébe kezdünk, egyáltalán nem furcsa, ha nem tudjuk, mi mindennek kell megfelelni HACCP-szempontból az új létesítménynek, és nem furcsa az sem, ha a HACCP .jelentése egyáltalán nincs a fejünkben. Szerencsére azonban nincs is szükség arra, hogy mindent fejből tudjunk, hiszen erre megvannak a megfelelő szakemberek, akik segítenek nekünk a HACCP rendszernek megfelelő egység, bolt , üzlet, étterem kialakításában.

Érdemes szakemberekre bízni azt a feladatot, hogy segítsen nekünk az előírások betartásában, hiszen egyedül kikeresni a megfelelő dokumentumokat, és technikailag így pontosan kialakítani mindent hatalmas idő- és energiabefektetés lenne.

Választásunk nincs, az előírásoknak meg kell felelni, hiszen amint bejelentjük az új vállalkozást, 30 napon belül ellenőrzésre kell számítanunk, melyet az adott Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya hajt végre.

Nem csak elkészíteni kell a megfelelő dokumentációt, hogy ezzel megkapjuk a HACCP engedély nevű dokumentumot, de azt évente meg is kell újítani, mégpedig felülvizsgálat által.

Fontos, hogy olyan céget válasszunk, amelynek segítségével nem sok idő és energia számunkra a dokumentáció, hogy minél kevesebb gondunk legyen a napi teendők mellett az adminisztrációs feladatokra.