HACCP jelentése: egy fontos munkavédelmi kifejezés

Aki munkavédelemmel foglalkozik, akár a szakmájában, akár közvetetten (ez a jellemzőbb), tehát egy vállalkozást vezet vagy egy vállalkozásban dolgozik, ahol hangsúly esik a munkavédelemre, az minden bizonnyal belefutot már a HACCP igazolás fogalmába és elgondolkozott már azon, hogy a HACCP jelentése pontosan micsoda.


HACCP jelentése: egy fontos munkavédelmi kifejezés

A betűszó kibontása

A HACCP jelentése angolul Hazard Analysis and Critical Control Points, amely magyarul annyit tesz, hogy veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Arról van tehát szó, hogy ez a rendszerszintű szemlélet igyekszik elemezni a potenciális veszélyforrásokat és megakadályozni a személyi és anyagi káreseteket olyan módon, hogy a legfontosabb (legkritikusabb) ellenőrzőpontokat felügyelet alatt tartja.

A HACCP Budapest területén, ahogy az ország többi részén is egyre jobban terjed el, hogy egyre többen érzik úgy, elsősorban az élelmiszerbiztonság területén, hogy érdemes nyomon követni a táplálékunkat a termőföldtől egészen az asztalig (vagy a szánkig, emésztőrendszerünkig).

A HACCP jelentése egyébként nem Budapestről vagy Magyarországról indult, hanem az 1970-es évekből, az Egyesült Államokból, ahol ilyen jellegű látásmódot alkalmaztak arra nézve, hogy az űrutazások és űrkutatás során valóban biztonságos élelmiszerekhez juthassanak a Földtől távol dolgozó kutatók és szakemberek.

Természetesen manapság sokan nem az ehhez kapcsolódó érdekességek után kutatnak az interneten, hanem az érdekli őket, hogy menny egy HACCP engedély ára és hol lehetséges egy (vagy sokszor több) HACCP kézikönyv letöltés a világhálón.

Térjünk rá tehát a gyakorlati megvalósításokra:

– ha éttermet, büfét, mozgó boltot, cukrászdát nyitna,

– ha HACCP kézikönyv elkészítéséről van szó, például (már említett) éttermek, büfék vagy cukrászdák számára vagy tálaló- és főzőkonyháknak, esetleg food truckoknak, élelmiszeripari üzemek, kávézók, pékségek vagy éppen „csak” raktárak, élelmiszer-logisztikai cégek, csomagolóüzemek számára, vagy a készételektől eltávolodva egy kissé tej- és hús üzemek, pálinkafőzdék, borászatok, lakáséttermek és minden más élelmiszerrel kapcsolatos egység részére – akkor érdemes egy olyan céget megkeresni, amelynek valóban nagy tapasztalata és gyakorlata van egy működő HACCP rendszer kialakításában és a megfelelő engedélyek elkészítésében.