A HACCP jelentése és a néhány szó a szemléletről

A HACCP jelentése Hazard Analysis and Critical Control Points, magyarul veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez már magában elég, hogy sok mindent eszébe juttasson azoknak, akik már találkoztak a HACCP rendszer vagy HACCP engedély témakörével, azonban közel semmit nem mond azoknak, akik teljesen újak a témában.

A HACCP jelentése és a néhány szó a szemléletről

A HACCP jelentése egy szóban vagy egy mondatban nehezen fogalmazható meg, de mi azért megpróbáljuk. Egy olyan rendszerről van szó, amely élelmiszeri termékeket a földtől az asztalig (vagyis a szájunkig) ellenőriz, ezt pedig egyes (kritikus) ellenőrzéseken, ellenőrzőpontokon keresztül teszi meg.

Az utóbbi évtizedekben globálisan egyre népszerűbbé válik és egyre nagyobb teret nyer a HACCP, amely eredetileg inkább egy szemléletmód volt, de idővel egyre inkább sikerült kodifikálni és egyértelműen meghatározni a részeit: nem véletlenül kötelező a HACCP engedély Magyarországon mindenkinek, aki élelmiszerrel dolgozik: még akkor is, ha csak tárolásról van szó.

A HACCP jelentése egyébként nem csak a legutóbbi időkben nyert köztudomású értelmet, hanem az 1970-es években, méghozzá az élelmiszerek felhasználásának egyik legkritikusabb területén, az űrkutatásban kezdődött ez a szemléletmód.

Már ekkoriban felkarolta a HACCP kezdeményezést több amerikai polgári kormányszerv és az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) is.

Az 1990-es évektől az Európai Unió, a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) munkájába is beépült. Ennek köszönhető az is, hogy az EU jogharmonizációs folyamatának köszönhetően Magyarországra is eljutott és mára kötelezővé vált a HACCP rendszer használata.

Mennyire érdemes komolyan venni a HACCP rendszert ma Magyarországon?

Két fő ok van, amiért a HACCP rendszer megkerülhetetlen hazánkban (is). Az egyik az adminisztratív, bürokratikus ok: ha élelmiszerrel foglalkozunk (pékség, raktár, étterem, élelmiszer feldolgozó üzem, élelmiszer gyártás folyamatában részt vevők stb.), akkor enélkül nem teljesen legális a vállalkozásunk, így erre mindenképp szükségünk van.

A második ok pedig, ha elsőre nem is ilyen prózai, egyáltalán nem bonyolultabb. Az élelmiszerbiztonság kérdése az egyik legalapvetőbb biztonsági kérdés, hiszen a régi mondás „amit eszel, azzá leszel” talán szó szerinti értelmében megmosolyogtató, de átvitt értelemben abszolút helytálló. Ki ne akarna minőségű, „földtől az asztalig” ellenőrzött termékeket fogyasztani, ha van rá lehetősége?

Amikor esetleg úgy is érezzük, hogy HACCP csak az egyike a további bürokratikus útvesztőknek, jusson eszünkbe, hogy a biztonságnál és az ételek minőségénél kevesebb fontos dolog van: a szabályozás pedig egyáltalán nem véletlen vagy öncélú.