Mit kell tudni a HACCP tanúsítványról és megújításáról?

A HACCP jelentése egybeforrt az élelmiszerbiztonsággal, a Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) a veszélyelemzést és a kritikus ellenőrzési pontokat jelenti. A HACCP egy rendszer, melynek alkalmazása jó kiindulópont a biztonságos élelmiszerek előállításában. Épp ezért a HACCP tanúsítvány egyre közkedveltebbé válik a vendéglátósok körében. Hiszen előfordulhat, hogy kiváló HACCP-tervvel rendelkezünk, mégis a HACCP tanúsítvány az, ami igazolja, hogy a rendszerünk megfelel-e az összes minőségi szabványnak. A HACCP-tanúsítvány megszerzéséhez sikeresen át kell mennie egy harmadik fél által végzett tanúsítási auditon, amelyet egy minősített élelmiszer-biztonsági auditor végez. Az audit ötlete még a HACCP-elveket alkalmazó vállalkozások számára is aggodalomra adhat okot. De a folyamatnak nem kell negatív tapasztalatnak lennie.

Mit kell tudni a HACCP tanúsítványról és megújításáról?
Mit kell tudni a HACCP tanúsítványról és megújításáról?

A HACCP-tanúsítvány ugyanis egy olyan monitoring folyamat eredményeként jön létre, ami a vendéglátó egységünk HACCP-rendszerét, dokumentációját a HACCP hét alapelve alapján érvényesíti. Mivel a HACCP egy nemzetközi rendszer, egy regisztrált külső tanúsító szervezettől lehet csak tanúsítványhoz jutni. Miután sikeresen teljesítettük a HACCP rendszer kialakítását, tanúsítványt kapunk, innentől akár arra is van lehetőségünk, hogy promótáljuk, hogy vendéglátóegységünk rendelkezik HACCP tanúsítvánnyal. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tanúsítás nem egyszeri folyamat. A HACCP tanúsítványt évente vagy kétévente kötelezően felül kell vizsgálni, természetesen proaktívan az évi egynél többször is fordíthatunk kiemelt figyelmet a folyamatok felülvizsgálatára.

Az éves felülvizsgálaton túl érdemes akkor is elővenni a folyamatokat, ha olyan technológiai fejlesztést eszközöltünk ami nincs benne az élelmiszerbiztonsági szabályozásba, ha az egység át lett alakítva és erről még nem készült anyagmozgatási és személyforgalmi terv valamint ha olyan vendéglátóipari egységhez jutunk, amit átvettünk egy másik vállalkozótól és a HACCP terv, nem a mi nevünkre szól. Egyértelműen kötelező felülvizsgálni a tervet, ha a hatóság kötelez minket arra bármilyen ellenőrzés után.