HACCP jogszabály: hogyan fogjunk hozzá

A HACCP az élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozások (éttermek, büfék, élelmiszerboltok) számára feltétlenül megismerendő fogalom. A HACCP a termeléstől a végső fogyasztásig terjedő élelmiszerláncra vonatkozó komplex minőségbiztosítási rendszer, a veszélyek felderítése és az azok kiküszöbölésére alkalmas szabályozási pontok meghatározása a feladata. A HACCP pontos jelentése magyarul veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok.

HACCP jogszabály: hogyan fogjunk hozzá
HACCP jogszabály: hogyan fogjunk hozzá

Egy élelmiszerrel dolgozó vállalkozás esetében a HACCP rendszer foglalkozik az alapanyagok beszerzésével, a munkafolyamatokkal, az azokhoz szükséges munkaterülettel és eszközökkel valamint az élelmiszerek tárolásának körülményeivel és módjaival. A HACCP rendszer részét képezik a dolgozókra vonatkozó előírások, valamint a rendszerhez meghatározott adminisztráció is tartozik.

HACCP jogszabály nem egy létezik. A szabályozással való ismerkedést mindenképpen a közérthetően megírt, fogalmakat tisztázó és alapelveket lefektető Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 irányelvével érdemes kezdeni. A HACCP irányelv mellett a könyvben az egyes élelmiszerek előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos legfontosabb előírások találhatóak meg. A vállalkozások számára további két törvény, néhány európai és elég sok minisztériumi rendelet vonatkozik.

Törvények:

  • 2000.évi törvény a kémiai biztonságról
  • 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról

Hazai rendeletek:

  • 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet
  • 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet
  • 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet
  • 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet
  • 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet
  • 47/2011. (V. 31.) VM rendelet
  • 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet
  • 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet
  • 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet
  • 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet
  • 66/2010. (V. 12.) FVM rendelet
  • 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet
  • 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelet
  • 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet
  • 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet

Európai Parlament és a Tanács rendeletei:

  • 178/2002/EK rendelet (2002. január 28.)
  • 852/2004/EK rendelet (2004. április 29.)
  • 1924/2006/EK rendelet (2006. december 20.)
  • 1169/2011/EU rendelet (2011. október 25.)

Minden HACCP jogszabály ismerete nem várható el a vállalkozóktól, de az igen, hogy gondot fordítsanak arra, hogy betartsanak minden előírást és alkalmazzák a rájuk vonatkozó HACCP tervet. Tanácsadók szolgáltatásait tudják igénybe venni és szakképzett segítséget kaphatnak a terv elkészítéséhez és alkalmazásához, így nem kell aggódniuk minden egyes HACCP jogszabály vagy azok változása miatt.