Elsőre a HACCP jelentése sokaknak nem egyértelmű

A HACCP egy betűszó, amelynek kibontása után egy angol kifejezést kapunk, amely így hangzik: Hazard Analysis and Critical Control Points. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Itt abba is hagyhatnánk ezt a cikket, de ez a négy magyar szó sokaknak (akár azoknak is, akik már a gyakorlatban találkoztak a HACCP készítés menetével) nagyon keveset vagy semmit nem mond.

Elsőre a HACCP jelentése sokaknak nem egyértelmű
Elsőre a HACCP jelentése sokaknak nem egyértelmű

A HACCP jelentése és annak magyarázata nem olyan egyszerű, mint egy tárgy leírása. Hiszen egy komplex rendszerről van szó, vagyis egy rendszerszemléletről.

A HACCP jelentése úgy kap értelmet, hogy egy fő témakörön keresztül közelítjük ezt meg, ez pedig nem más, mint az élelmiszer és élelmiszeripar. Ahhoz, hogy a termőföldtől eljusson az élelmiszer az asztalunkig és a szánkon át a szervezetünkig, igen hosszú út vezet. Ahhoz, hogy a teljes folyamat biztonságos legyen, a rendszer megfigyelésére és ellenőrzésére van szükség.

A HACCP jelentése, vagyis a veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok pedig a HACCP szemléletre utalnak: hogy úgy lehet az egész folyamatot hatékonyan ellenőrizni, hogy azokra a pontokra fókuszálunk, amelyek kritikusak és amelyek esetében a veszélyforrások (fokozottan) fennállnak.

A HACCP rendszer az Egyesült Államokból indult, de hazánkban is meghonosult, többek között az európai uniós szabályozásoknak köszönhetően, olyannyira, hogy ha bármilyen módon élelmiszerrel foglalkozik valaki Magyarországon, akkor szükséges a HACCP rendszer bevezetése (ennek részei a HACCP rendszer kiépítése, a HACCP tanúsítvány kiállítása, a HACCP auditálás, a HACCP felülvizsgálat és a HACCP kézikönyv megléte is).

Kinek kötelező tehát a HACCP rendszer kiépítése?

Ahogy már említettük, azoknak, akik bármilyen kapcsolatba kerülnek az élelmiszerekkel. A teljes igénye nélkül ők:

1, az élelmiszeripari és vendéglátó helyek:

– éttermek,

– büfék,

– lángosozók,

– üzemi konyhák,

– cukrászdák,

– fagylaltozók,

– pékségek,

– kocsmák és

– italboltok.

2, Az élelmiszer kereskedők, mint például:

– élelmiszer üzletek,

– vegyesboltok,

– gyümölcs-, zöldségesek

– hentes- és húsboltok, és

– a nagykereskedések is.

3, Az üzemek, többek között:

– élelmiszer csomagolással foglalkozó vállalkozások és

– élelmiszer előállítással foglalkozó cégek.