A HACCP készítés árak rejtelmei

Minden élelmiszer-ipari vállalkozást törvény kötelez az élelmiszer-biztonsági veszélyek ellenőrzésére, és az élelmiszerek emberi fogyasztásra való biztonságosságának biztosítására a jó higiéniai és nyomon követhetőségi gyakorlatok betartásával.

A veszélyelemző és kritikus ellenőrzési pontrendszerek azonosítják és szabályozzák azokat a mikrobiológiai, kémiai vagy fizikai veszélyeket, amelyek veszélyt jelenthetnek a biztonságos élelmiszerek előállítására.

A HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer szisztematikus megközelítés azon mikrobiológiai, kémiai vagy fizikai veszélyek azonosítására és ellenőrzésére, amelyek veszélyt jelenthetnek a biztonságos élelmiszerek előállítására. Egyszerűen fogalmazva, a HACCP készítés árak többsége tartalmazza annak meghatározását, hogy mi hibázhat egy élelmiszeripari vállalkozásban, hogyan kell megtervezni egy HACCP engedélyt, hogyan lehet megelőzni a problémákat, és ellenőrizni, hogy a tervet betartják-e.

A HACCP készítés árak ajánlatai függnek attól természetesen, hogy megrendelőként igényt tartunk-e a HACCP terv kialakításával kapcsolatos tanácsadásra, haccp nyomtatványok kitöltésére, oktatási dokumentumok elkészítésére, legyen szó munkavédelmi vagy akár tűzvédelmi oktatási anyagról. Persze a HACCP készítés árak szempontjából növekszik azzal, ha például a kémiai kockázatbecslést, a tűzvédelmi szabályzatot és a kiürítési tervet valamint számítást is mástól szeretnénk megrendelni.

Egy komplett Haccp engedély ára egyes szakértőnél és cégeknél akár 50.000 forintért is csináltatható, de persze a tervek árainak a határa itt is a csillagos ég. Ha az a célja egy külsős megbízásnak, hogy minél inkább tehermentesítsen bennünket, akkor mélyebben bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

Egy jó HACCP terv és abban kitalált HACCP-rendszer azért fontos, mert költséghatékony megközelítést biztosít az élelmiszer-ipari vállalkozások számára az élelmiszerek biztonságának ellenőrzésére az összetevőktől kezdve a gyártáson, tároláson és elosztáson át egészen az értékesítésig és a végső fogyasztók kiszolgálásáig. A HACCP preventív megközelítése nemcsak javítja az élelmiszer-biztonsági irányítást, hanem kiegészíti más minőségirányítási rendszereket is. Míg a HACCP törvényi előírás, nem tekintendő jogi tehernek, hanem inkább biztosítási kötvénynek.